Lucien Claessens Consultancy

Familiekapitaal is veel meer dan geld alleen

Geplaatst op door . In de categorie: in de media, onderzoek, visie. Geen reacties op dit bericht.

Familiekapitaal is meer dan bedrijfskapitaal en financieel kapitaal

Ik las laatst een interessant artikel in Fambizz over kapitaalmanagement binnen familiebedrijven. Nu de crisis ook bij steeds meer familiebedrijven zijn tol begint te eisen, belangrijker dan ooit. Het artikel zoemt in op vier speerpunten van kapitaalmanagement:

–        kapitaalbehoud( werkkapitaal management )

–        kapitaaloptimalisatie( structurering, MBO,MBI)

–        aantrekken van kapitaal(bancaire financiering,private equity, obligaties)

–        kapitaalinvesteringen (strategische overnames)

Er zijn echter meerdere,vaak door adviseurs onderbelichte, soorten kapitaal anders dan het  bedrijfskapitaal en financieel kapitaal. Naast het bedrijfskapitaal geniet privé kapitaal( de middelen die een comfortabele levensstijl mogelijk maken) de meeste aandacht van adviseurs,( private) banken en family offices. Dit geldt ook voor structureel kapitaal: (bestuurs)structuren om fiscaal-juridische optimalisatie te realiseren, risico’s te beperken, beslissingsprocessen te regelen en de familie te helpen om met alle generaties samen te werken aan de overdracht van het kapitaal en het familiebedrijf. Minder  vaak wordt stilgestaan bij:

–        spiritueel kapitaal:  borging van het geheel van waarden waar de familie belang aan hecht. De volgende generatie  dient  immers te weten wat de familie verwacht over de aanwending van de erfenis

–        menselijk kapitaal: het geheel aan vaardigheden, motivatie en karakter van opvolgers en erfgenamen, dat hen in staat stelt om zinvol met het geërfde kapitaal om te gaan en te behouden

–        familiair kapitaal: de vaardigheid om verbonden te blijven en samen te kunnen werken met de zich vaak uitbreidende (schoon)familie

–        sociaal kapitaal: inzet en behoud van kapitaal voor de samenleving; vertaling van de familiewaarden naar concrete doelen  gericht  op de samenleving

–        intellectueel kapitaal: kennis van de familieleden, verworven door studie of levenservaring,al dan niet vastgelegd in intellectuele eigendomsrechten

Juist deze vormen van kapitaal zijn specifiek voor familiebedrijven en bedrijfsfamilies. Hoewel ik steeds vaker zie dat familiewaarden in  een protocol zijn vastgelegd, is er nog  veel te winnen voor adviseurs.

 

Het besef dat familiekapitaal meer is dan alleen financieel kapitaal  en aandacht voor de veelzijdigheid ervan, is de eerste stap tot succesvolle  advisering  over overdracht en behoud van het totale familiekapitaal.

 

Reacties - Geen reacties op “Familiekapitaal is veel meer dan geld alleen”

Excuses, maar de reacties zijn gesloten.