Lucien Claessens Consultancy

Goed bestuur zit in eigenheid familiebedrijf

Geplaatst op door . In de categorie: in de media, onderzoek. Geen reacties op dit bericht.

Precies een jaar geleden vroeg ik me in het FD af of het familiebedrijf de angst voor een verplichte code goed bestuur zou aangrijpen om zelf met een oplossing te komen. Uit een onderzoek van PWC, dat vandaag openbaar wordt, onder bijna honderd bestuurders en commissarissen blijkt dat het familiebedrijf deze uitdaging inderdaad niet uit de weg is gegaan. Conclusie van het onderzoek luidt dat steeds meer bedrijven overgaan tot het gebruik van familiestatuten: een convenant waarin niet alleen de familiewaarden- en normen staan beschreven, maar ook hoe wordt omgegaan met alle overige stakeholders.

Ter herinnering:  Voor beursgenoteerde bedrijven geldt sinds 2004 de code-Tabaksblat. Uit de Van Lanschot Familiebedrijven Barometer van mei 2011 (vorig jaar dus) bleek al dat 43%  van de familiebedrijven geen geen ‘code-Tabaksblat voor familiebedrijven’ wil.  Deze afwijzende reactie wekt(e) geen verbazing. Bij familiebedrijven zijn eigendom en bestuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. De strategie is niet gericht op aandeelhouderswaarde maximaliseren, maar continuïteit waarborgen. Kapitaal in het familiebedrijf is meer ‘geduldkapitaal’ dat over de grenzen van generaties heen verstandig beheerd moet worden. De suggestie om een verplichte code voor ‘good governance’ in te voeren wordt daarom per definitie ervaren als een miskenning van de eigenheid van het familiebedrijf. Sterker nog, in april 2003 presenteerde de vereniging van familiebedrijven (FBNed) aanbevelingen voor goed bestuur. Van de code-Tabaksblat was toen nog geen sprake.

Het is van alle tijden dat eigenaren en bestuurders advies vragen over governance issues aan externe deskundigen, zoals hun accountant of bankier. Daar komen op maat gesneden oplossingen uit voort. Deze vorm van ondersteuning wordt als veel effectiever en dus wenselijker ervaren dan een verplichte code met controles en sancties. De uitkomsten van het onderzoek van PWC bevestigen dit weer.

Nu lijkt het momentum aangebroken om de ervaringen die zijn opgedaan, op een hoger niveau te aggregeren, zodat meer familiebedrijven op vrijwillige basis ervan kunnen profiteren, zoals nu al het geval is in België, Duitsland en Zwitserland. Misschien is het een goed idee om de werkgeversverenigingen als centrale bibliotheek te laten fungeren?

Ik heb een poll gemaakt op Linkedin, waarin je je mening kan geven op de stelling:

Verandering in wet- en regelgeving is één van de grootste zorgen van familiebedrijven. Aan een dwingende Governance code is geen behoefte. Eens, of oneens, laat je stem horen.

 

 

Reacties - Geen reacties op “Goed bestuur zit in eigenheid familiebedrijf”

Excuses, maar de reacties zijn gesloten.