Lucien Claessens Consultancy

De interneteconomie groeit tegen de crisisklippen op

Geplaatst op door . In de categorie: onderzoek, trends, visie. Geen reacties op dit bericht.

Dit interessante onderzoek van onderzoeksbureau BCG, uitgevoerd in opdracht van Google, wil ik graag delen. Het is niet nieuw (maart 2011), maar wel informatief, en ook hoopvol in deze barre crisistijden. Het onderzoek beschrijft en kwantificeert de bijdrage van het internet aan de Nederlandse economie.

Kort samengevat heeft Nederland een van de beste internet infrastructuren ter wereld, maar toch loopt ons land achter als het gaat om het ontwikkelen van de toepassingen. Het onderzoek toont enorme groeikansen. In 2009 was de totale waarde van de  Nederlandse interneteconomie 4,3% van het totale bbp, oftewel 24,3 miljard euro. Ter vergelijking, de transportsector heeft een vergelijkbare waarde voor onze economie. Maar, in het Verenigd Koninkrijk was de waarde van de interneteconomie op dat zelfde moment 7,2%. Dat is bijna het dubbele.

Als je het onderzoek leest, zie je dat de kansen die deze sector biedt nog veel groter zijn. Want bij het bepalen van deze waarde is ook belangrijk wat er wel en niet wordt meegerekend. Online winkelen vormt de basis van het getal, maar de aankopen van consumenten die producten via het internet vergelijken, en ze vervolgens in de ‘offline’ winkel kopen worden niet meegerekend. De complete handel op E-bay en Marktplaats wordt ook niet meegerekend, om nog maar te zwijgen over de diverse vormen van productiviteitswinst die op allerlei terreinen worden geboekt dankzij de komst van internet.

Nederland is koploper als het gaat om de harde interneteconomie: datacenters, hostingbedrijven, maar Nederlandse bedrijven zijn lang niet innovatief genoeg in het bedenken van toepassingen. Ook besteedt de Nederlandse consument, vergeleken met andere landen, relatief weinig in online winkels. En dat, terwijl in diezelfde vergelijking Nederlanders juist zeer actieve en vooral heel ‘sociale’ internetgebruikers zijn.

Een aanrader: download Interned, hoe het Internet de Nederlandse economie verandert.

 

Reacties - Geen reacties op “De interneteconomie groeit tegen de crisisklippen op”

Er zijn nog geen reacties geplaatst...

Plaats een reacties
HTML5 Beschikbare tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>